Министърът на образованието Крис Хипкинс най-вероятно ще стане следващият министър-председател на

...
Министърът на образованието Крис Хипкинс най-вероятно ще стане следващият министър-председател на
Коментари Харесай

Крис Хипкинс е следващият премиер на Нова Зеландия

Министърът на образованието Крис Хипкинс най-вероятно ще стане идващият министър-председател на Нова Зеландия, заяви АП. 

Той е единственият претендент, участвал в конкуренцията в събота, с цел да размени на поста Джасинда Ардърн.

44-годишният Хипкинс към момента би трябвало да получи утвърждение в неделя от колегите си от Лейбъристката партия в Народното събрание, само че към този момент това е единствено условност.

Припомняме, че Ардърн изненадващо обяви в четвъртък, че подава оставка като министър председател след пет години и половина.

Липсата на други претенденти демонстрира, че депутатите са се обединили зад Хипкинс, за да избегнат всякакви признаци на разцепление след напускането на Ардърн.

Хипкинс ще има по-малко от осем месеца в ролята, преди да взе участие в парламентарни избори. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че лейбъристите изостават от главния конкурент, консервативната Национална партия.

Хипкинс закупи обществена известност по време на пандемията от ковид, когато пое роля в ръководството на рецесии. Но той и други либерали дълго време бяха в сянката на Ардърн, която се трансформира в световна икона на левицата и образец за нов жанр на водачество.

Едва на 37 години, когато стана водач, Ардърн беше възхвалявана по целия свят за това, че се оправи с най-тежката всеобща пукотевица в нацията и ранните стадии на пандемията. Но тя се сблъска с възходящ политически напън вкъщи и равнище на гняв от някои, с което предходните новозеландски водачи не бяха се сблъсквали.

Според Ардерн процесът се очаква да завърши не по-късно от 7 февруари. Тя разгласи също, че общите избори в страната ще се проведат на 14 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР